Voor het laatst aangepast: 1 februari 2022

Probiotica bij antibiotica

Probiotica helpt tegen antibiotica gerelateerde diarree. Welke bacteriën en dosis zijn bewezen effectief? Kun je probiotica zelf maken? Door een leuk artikel in het AD over zelf probiotica maken (zie link), werd ik geïnspireerd zelf probiotica te maken. Dat smaakt overigens bijzonder goed. Ook ben ik gedoken in de wetenschappelijke onderbouwing van probiotica ter voorkoming van diarree door antibiotica.

Lees hier het AD artikel “help je darmen en maak goedkoop je eigen probiotica”

Welke probiotica helpen tegen diarree bij antibioticagebruik?

Dat is uitgezocht door ArtisMicropia, zij publiceerden een meta-analyse: Een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen om een preciezere uitspraak te doen over het effect van probiotica op antibioticagerelateerde diarree (AGD). Het hele artikel kun je hier lezen en de uiteindelijke tabel met zinvolle opties kun je hier vinden. Nederlandstalige uitleg van deze studie en bevindingen en een YouTube filmpje over de werking van probiotica vind je hier.

En hoe in te nemen en in welke dosis?

Het meeste effect is gevonden van de bacterie Lactobacillis Rhamnosis GG, waarbij dagelijks minimaal een aantal van  2 × 109 CFU (colony forming unit) moet worden ingenomen. Het meeste effect vond men als dit dagelijks werd ingenomen vanaf de start van het gebruik van de antibiotica.

De 2 preparaten waarin deze bacterie in deze hoge dosering voorkomt kosten rond de 30-35 euro voor 30 capsules.

Ik heb in de supermarkt bij de zuivel ook lactobacillis rhamnosis GG in drinkyoghurt gevonden. Op de verpakking wordt niet vermeld hoeveel van deze bacteriën er in zitten. Dus weet je eigenlijk niet wat je koopt.

Zelf maken dan even effectief?

Het leuke van zelf probiotica maken is dat je kunt starten met de gewenste stammen (dus de capsule openen en gebruiken als starter). Leuk om te doen, lekker en gezond. De uiteindelijke hoeveelheid Lactobacillis Rhamnosis GG in je yoghurtje weet je niet, dus het is net als het pak uit de supermarkt een gokje. Maar ik verwacht dat het zeker enige bescherming zal bieden.

Volgende project: de zelfgemaakte probiotica laten analyseren door de microbioloog… (meten is weten)

 

Wil je zekerheid en bewezen effectiviteit, kies dan voor  probiotica met

Lactobacillis Rhamnosis GG

in een dagelijkse dosis van 2 × 109 CFU of meer.

start op de eerste dag van inname van de kuur

 

Laatste nieuws​

Kelly Thiesen

In 2017 ben ik afgestudeerd als verpleegkundig specialist binnen de huisartsenzorg. Sinds juli 2021 ben ik werkzaam in de huisartsenpraktijk in Reuver. Het is een warm team, waarin samenwerking voorop staat. Ik vind het belangrijk dat er voldoende ruimte en aandacht is voor de patiënt.

Per september 2021 ben ik ook opleider van Karlijn Janssen, verpleegkundig specialist in opleiding binnen deze praktijk