Uw medische gegevens

Delen van medische gegevens?

Je huisarts en je apotheken kunnen jouw medische gegevens delen met andere zorgaanbieders. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek je medische gegevens nodig heeft om je snel, goed en veilig te helpen. Het delen van je medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Hier lees je hoe dat precies gebeurt. En je leest hoe je hiervoor toestemming kunt geven.

Is het belangrijk dat andere zorgaanbieders je medische gegevens kunnen bekijken?

Je huisarts en apotheken zijn bekend met jouw medische gegevens. Daarom kunnen ze je snel, goed en veilig behandelen. Maar moet je (met spoed) naar een andere arts of apotheek? Of kom je bij een specialist of apotheek in het ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat een andere arts of apotheek je belangrijkste medische gegevens kan bekijken en je óók snel, goed en veilig kan behandelen. En je hoeft niet steeds opnieuw je medische gegevens te vertellen.

Hoe kunnen zorgaanbieders jouw medische gegevens bekijken?

Je huisarts en apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt: een veilig en betrouwbaar systeem. Via het Landelijk Schakelpunt kunnen ze je belangrijkste medische gegevens delen. Een andere arts of apotheek kan die medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt bekijken met een beveiligde pas en een wachtwoord. Maar alleen als dat nodig is voor jouw behandeling. Je medische gegevens worden niet centraal opgeslagen. Ze blijven bewaard op de systemen van je huisarts en apotheken.

Wie mag jouw medische gegevens wel of niet bekijken?

Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers kunnen je medische gegevens niet bekijken. Een andere arts of apotheek mag je medische gegevens alleen bekijken als dat nodig is om je snel, goed en veilig te kunnen helpen

Welke medische gegevens zijn te bekijken via het Landelijk Schakelpunt?

Zorgverleners kunnen via het Landelijk Schakelpunt alleen jouw belangrijkste medische gegevens bekijken. 
Huisartsen zien:

  • Je naam, adres en leeftijd.
  • Informatie over je gezondheid (bijvoorbeeld metingen zoals je bloeddruk).
  • Informatie over de meest recente bezoeken aan je huisarts.
  • Informatie over je allergieën.
  • Informatie over medicijnen die je huisarts heeft voorgeschreven.
  • Informatie over medicijnen die je hebt gekregen van de apotheek.
  • Informatie over overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

Een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling kan alleen gegevens over je medicijnen, allergieën en overgevoeligheid bekijken. Dat geldt ook voor een andere apotheek of een apotheek in een instelling.

Hoe geef je toestemming om je medische gegevens te delen via het Landelijk Schakelpunt?

Je kunt de assistente of huisarts mondeling toestemming geven. De assistente legt dit vast in het systeem en zet het LSP aan.

Wil je meer weten? Kijk op volgjezorg.nl