Voor het laatst aangepast: 12 juli 2021

Bezinking

Dit onderzoek via de huisarts hoort bij huisartsgeneeskundige zorg en valt dus buiten uw eigen risico.

Wat is de bezinking

Bezinking staat voor bezinkingssnelheid rodebloedcellen. De bezinking is een indirecte meting van de ernst van ontsteking in het lichaam. Het meet het uitzakken van rode bloedcellen in een smal rechtopstaand buisje. Het resultaat is de hoeveelheid millimeter helder plasma dat na één uur bovenop in de buis drijft. Normaal zakken rode bloedcellen langzaam uit, maar acutefase-eiwitten en verhoogde concentraties van antistoffen in het bloed zorgen dat de rode bloedcellen sneller naar beneden zakken. Daarom zorgt dit zorgt voor een hogere bezinkingssnelheid.

Doel

De bezinking wordt gebruikt om te testen of er tekenen zijn van infectie, ontsteking of orgaanschade. Ook kan hiermee het beloop van een ziekte in gaten worden gehouden.

bezinking buisjes

Toepassing

Wanneer de arts aan een ontsteking of infectie denkt. Soms wordt BSE ook bepaald om het beloop van arteriitis temporalis of reumatoïde artritis te vervolgen.

Hoe gaat dat bij de huisarts

De assistente voert de meting uit. Zij neemt hiervoor wat bloed van u af. De bepaling heeft tijd nodig. Afgelezen wordt hoeveel milimeter helder plasma na één uur bovenop in de buis drijft. Daaromm duurt de bepaling dus een uur. De huisarts of assistente spreekt met u af wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Kelly Thiesen

In 2017 ben ik afgestudeerd als verpleegkundig specialist binnen de huisartsenzorg. Sinds juli 2021 ben ik werkzaam in de huisartsenpraktijk in Reuver. Het is een warm team, waarin samenwerking voorop staat. Ik vind het belangrijk dat er voldoende ruimte en aandacht is voor de patiënt.

Per september 2021 ben ik ook opleider van Karlijn Janssen, verpleegkundig specialist in opleiding binnen deze praktijk