Voor het laatst aangepast: 06/05/2023

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

DSC_4744_vierkant

Om patienten met suikerziekte goede en samenhangende zorg te bieden, is structuur en samenwerking van groot belang.

De behandeling vindt daarom plaats door de huisarts en praktijkondersteuner in samenwerking met andere zorgverleners. Dat zijn bijvoorbeeld de dietste, podotherapeut of leefstijlcoach. Zij werken met behulp van een zorgprogramma (DBC).

Uw praktijk werkt ook regionaal samen in de Coöperatie Cohesie. Cohesie heeft met uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de vergoeding voor het zorgprogramma. Daarom wordt het vergoed uit de basisverzekering.

Informatiefolders

Via deze link kunt u de informatiefolder over het zorgprogramma downloaden. Meer informatie over de aandoening diabetes mellitus en advies over leefstijl bij diabetes vindt u hier.

Het behandelen en voorkomen van (verergering) hart- en vaatziekten is een belangrijk onderdeel van de zorg. Ook een gezonde leefstijl is een belangrijke pijler van de diabetes behandeling. Daarom geven we hier veel aandacht aan in de begeleiding.

Meer infomatie hierover vindt u bij ons zorgprogramma CVRM, dat ook een onderdeel is van het diabetesprogramma.

Prisma

PRISMA is een uniek voorlichtingsprogramma voor patiënten die bij de huisarts onder begeleiding zijn voor diabetes mellitus type 2. Regelmatig start er weer een programma. Uw praktijkondersteuner zal u hiernaar verwijzen. Via deze link vindt u meer informatie

Fundusfoto’s

Binnen het zorgprogramma diabetes maken we regelmatig een foto van uw netvlies. Zo sporen we eventuele schade aan het netvlies door de suikerziekte vroegtijdig op en kunnen het zo nodig te behandelen. Hierdoor voorkomt u blindheid.

Hoe: De foto’s worden gemaakt met een speciale funduscamera.
Waar: In de huisartsenpraktijk in de “oogkamer”.
Wanneer: Ongeveer 1 maal per maand is de oogheelkundig laborant met camera aanwezig
Aanmelden: De praktijkondersteuner legt u uit of u in aanmerking komt en hoe u een afspraak kunt maken.
Uitslag: Dokter Wegewijs beoordeelt de foto’s, de uitslag krijgt u op het spreekuur van de praktijkondersteuner bij de volgende diabetes controle.

DSC_4695_vierkant