Voor het laatst aangepast: 01/03/2024

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

DSC_4744_vierkant

Om patienten met suikerziekte goede en samenhangende zorg te bieden, is structuur en samenwerking van groot belang.

De behandeling vindt daarom plaats door de huisarts en praktijkondersteuner in samenwerking met andere zorgverleners. Dat zijn bijvoorbeeld de dietste, podotherapeut of leefstijlcoach. Zij werken met behulp van een zorgprogramma (DBC).

Uw praktijk werkt ook regionaal samen in de Coöperatie Cohesie. Cohesie heeft met uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de vergoeding voor het zorgprogramma. Daarom wordt het vergoed uit de basisverzekering.

Informatiefolders

Via deze link kunt u de informatiefolder over het zorgprogramma downloaden. Meer informatie over de aandoening diabetes mellitus en advies over leefstijl bij diabetes vindt u hier.

Het behandelen en voorkomen van (verergering) hart- en vaatziekten is een belangrijk onderdeel van de zorg. Ook een gezonde leefstijl is een belangrijke pijler van de diabetes behandeling. Daarom geven we hier veel aandacht aan in de begeleiding.

Meer infomatie hierover vindt u bij ons zorgprogramma CVRM, dat ook een onderdeel is van het diabetesprogramma.

Fundusfoto’s

Binnen het zorgprogramma diabetes maken we regelmatig een foto van uw netvlies. Zo sporen we eventuele schade aan het netvlies door de suikerziekte vroegtijdig op en kunnen het zo nodig te behandelen. Hierdoor voorkomt u blindheid.

Hoe: De foto’s worden gemaakt met een speciale funduscamera.
Waar: In de huisartsenpraktijk in de “oogkamer”.
Wanneer: Ongeveer 1 maal per maand maakt de praktijkondersteuner die hier aanvullend voor is getraind foto’s met de funduscamera.
Aanmelden: De praktijkondersteuner legt u uit of u in aanmerking komt en hoe u een afspraak kunt maken.
Uitslag: Dokter Wegewijs beoordeelt de foto’s, de uitslag krijgt u op het spreekuur van de praktijkondersteuner bij de volgende diabetes controle.

DSC_4695_vierkant