Voor het laatst aangepast: 12 juli 2021

Holter

Wat is een holter

Een holteronderzoek is een hartritme onderzoek door middel van een eventrecorder. Een diagnose stellen bij ritmestoornissen van het hart is erg lastig alleen op basis van de klachten van de patient en het lichamelijk onderzoek. Want vaak zijn op het moment van onderzoek bij de dokter de klachten weer over. Met behulp van het holteronderzoek kan het ritme van het hart gemeten worden op het moment dat u ook klachten heeft. Dit onderzoek kan namelijk over een langere tijdsperiode plaatsvinden tot maximum 14 dagen. Grote kans dus dat ook tijdens minder vaak voorkomende klachten het hartritme kan worden gecontroleerd. De huisarts werkt samen met Ksyos voor deze holterdiagnostiek.

   

ksyos holter plakkers

Hoe gaat dat

U leent een eventrecorder uit onze praktijk om de ritmestoornis te ‘vangen’. Dit kan zo lang als nodig is en met een maximum van 14 dagen. Met één druk op de knop maakt u zelf een ritmestrook op het moment dat u een ritmestoornis ervaart. Een cardioloog op afstand beoordeeld de ritmestrook en rapporteert de bevindingen naar de huisarts.

De assistente maakt met u een afspraak om de holter aan te brengen, u krijgt electrodes op de borst geplakt die het hartritme kunnen detecteren. Zij legt u dan uit hoe u de eventrecorder activeert bij klachten. Ook spreekt zij spreekt met u af wanneer u de holter weer terugbrengt en hoe en wanneer u uitslag krijgt.

Tegenwoordig kan de holter ook helemaal via thuis geregeld worden. De huisarts of assistente meldt u dan aan via Ksyos. Binnen een paar dagen krijgt u dan de holter en instructie hoe deze te gebruiken thuisgestuurd. Na gebruik stuurt u hem terug naar Ksyos. De huisarts krijgt de uitslag electronisch toegestuurd.

Wanneer een holter

Uw huisarts bepaalt of het zinvol en/of nodig is om een holter onderzoek uit te voeren. Dit is zinvol in verschillende situaties zoals bijvoorbeeld:

  1. hartkloppingen die weg zijn als u bij de huisarts komt,
  2. vaak overslaan van het hart
  3. onregelmatige hartslag,
  4. verdenking van aanvalsgewijs boezemflibrilleren,
  5. wegrakingen of bijna-wegrakingen.

Kosten holteronderzoek

De kosten van een holteronderzoek vallen onder de basisverzekering. De firma Ksyos leest de holter uit en een cardioloog beoordeelt het onderzoek inhoudelijk. De zorgverzekeraar vergoed de kosten voor de beoordeling door de cardioloog  maar deze komen wel ten laste van het eigen risico.