Home > Onderzoeken > Holter
Voor het laatst aangepast: 6 mei 2023
Holter
Wat is een holter
Een holteronderzoek is een hartritme onderzoek door middel van een eventrecorder. Een diagnose stellen bij ritmestoornissen van het hart is erg lastig alleen op basis van de klachten van de patient en het lichamelijk onderzoek. Want vaak zijn op het moment van onderzoek bij de dokter de klachten weer over. Met behulp van het holteronderzoek kan het ritme van het hart gemeten worden op het moment dat u ook klachten heeft. Dit onderzoek kan namelijk over een langere tijdsperiode plaatsvinden tot maximum 14 dagen. Grote kans dus dat ook tijdens minder vaak voorkomende klachten het hartritme kan worden gecontroleerd. De huisarts werkt samen met Ksyos voor deze holterdiagnostiek.
Hoe gaat dat
De huisarts of assistente meldt u aan via Ksyos. Binnen een paar dagen krijgt u de holter en instructie hoe deze te gebruiken thuisgestuurd. Na gebruik stuurt u hem terug naar Ksyos. De huisarts krijgt de uitslag electronisch toegestuurd.
Wanneer een holter
Uw huisarts bepaalt of het zinvol en/of nodig is om een holter onderzoek uit te voeren. Dit is zinvol in verschillende situaties zoals bijvoorbeeld:
- hartkloppingen die weg zijn als u bij de huisarts komt,
- vaak overslaan van het hart
- onregelmatige hartslag,
- verdenking van aanvalsgewijs boezemflibrilleren,
- wegrakingen of bijna-wegrakingen.
Kosten holteronderzoek
De kosten van een holteronderzoek vallen onder de basisverzekering. De firma Ksyos leest de holter uit en een cardioloog beoordeelt het onderzoek inhoudelijk. De zorgverzekeraar vergoed de kosten voor de beoordeling door de cardioloog maar deze komen wel ten laste van het eigen risico.