Voor het laatst aangepast: 29 december 2021

Astma

Patiënten met Astma behandelen en begeleiden wij gestructureerd met behulp van een zorgprogramma.

Dit kan gewoon in de praktijk, door de praktijkondersteuner en de huisarts in samenhang met uw andere zorgverleners.

Voor dit zorgprogramma werken de huisartsen in de regio samen in de Coöperatie Cohesie.

Cohesie heeft met uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de vergoeding voor het zorgprogramma, daarom wordt het vergoed door uw verzekering.

Word-huisarts-in-Reuver-9

Gebruik van inhalatie medicatie

Als u inhalatie medicatie (pufjes) gebruikt voor  astma of COPD is het heel belangrijk om te zorgen dat de medicatie ook echt in uw longen komt en niet in de keel of slokdarm.

Daarom geeft de apotheek u uitleg over de pufjes bij een eerste recept. De praktijkondersteuner controleert of het goed gaat en zal tips en adviezen geven.

Er zijn heel veel verschillende pufjes (tientallen!) en elk pufje is weer iets anders in gebruik. Als u een account aanmaakt bij de apotheek kunt instructiefilmpjes bekijken over precies dat merk pufje dat u is voorgeschreven.

Ook kunt u in dat account eenvoudig de medicatie herhalen voordat u zonder zit.

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart-en vaatziekten, longziekten en kanker. Daarom adviseren we u altijd, als u rookt hiermee te stoppen. Het is namelijk de enige manier om verergering van uw longziekte te stoppen! Maar bijna altijd is stoppen lastig. Als u gemotiveerd bent om te stoppen en u wilt hier graag begeleiding bij, dan helpen we u daar zeker bij. Daarvoor zijn onze praktijkondersteuners somatiek opgeleid. Lees ook meer over stoppen met roken op de website van Thuisarts

Informatie over astma en longfunctieonderzoek