Voor het laatst aangepast: 8 januari 2021

COPD

Voor patienten met COPD (chronische obstructieve longziekte) hebben wij een zorgprogramma voor behandeling en begeleiding. Dit kan gewoon in de praktijk, door de praktijkondersteuner en de huisarts in samenhang met uw andere zorgverleners.

Voor dit zorgprogramma werken de huisartsen in de regio samen in de Coöperatie Cohesie.

Cohesie heeft met uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de vergoeding voor het zorgprogramma.

Word-huisarts-in-Reuver-9

Informatiefolders

Hier  vindt u de informatiefolder over het zorgprogramma. Meer informatie over COPD vindt u hier, en via de website van het longfonds.

Longfunctieonderzoek

In deze  patientenfolder wordt beschreven hoe een longfunctieonderzoek in onze praktijk wordt uitgevoerd. Lees het aandachtig voor uw onderzoek. 

Lees meer op de pagina over longfunctieonderzoek

Hier vindt u algemene informatie over hoe longfunctieonderzoek bij COPD in zijn werk gaat

Gebruik van inhalatie medicatie

Als u inhalatie medicatie (pufjes) gebruikt voor  astma of COPD is het heel belangrijk om te zorgen dat de medicatie ook echt in uw longen komt en niet in de keel of slokdarm.

De apotheek geeft u uitleg over de pufjes bij een eerste recept. De  praktijkondersteuner zal controleren of het goed gaat en tips en adviezen geven.

Er zijn heel veel verschillende pufjes (tientallen!) en elk pufje is weer iets anders in gebruik. Als u een account aanmaakt bij de apotheek kunt instructiefilmpjes bekijken over precies dat merk pufje dat u is voorgeschreven. Via dat account kunt u ook eenvoudig de medicatie herhalen voordat u zonder zit.

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart-en vaatziekten, longziekten en kanker. Als u rookt, zullen we altijd adviseren te stoppen met roken. Het is de enige manier om verergering van uw longziekte te stoppen. Bijna altijd is stoppen lastig. Als u gemotiveerd bent om te stoppen en u wilt hier graag begeleiding bij, dan kunnen wij u daarin helpen. Onze praktijkondersteuners somatiek zijn daarvoor opgeleid. Lees ook meer over stoppen met roken op de website van Thuisarts